Τελευταία Ενημέρωση: Τετάρτη 20/3/2019
Β. Πρόγραμμα «Νέα Καινοτομική Επιχειρηματικότητα»
Το Πρόγραμμα «Νέα Καινοτομική Επιχειρηματικότητα» αποτελεί σημαντικό εργαλείο για την αλλαγή του προτύπου μοντέλου ανάπτυξης και τη στροφή προς την καινοτομία, το οποίο σχεδιάστηκε από τη Διεύθυνση Στήριξης ΜΜΕ της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας και υλοποιείται στο πλαίσιο του Ε.Π. «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα (ΕΠΑΕ)» του ΕΣΠΑ 2007-2013 σε συνεργασία με τον ΕΦΕΠΑΕ.
Το έντονο ενδιαφέρον τόσο των νέων ανθρώπων, όσο και των νέων επιχειρήσεων, παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, να αναλάβουν επιχειρηματικό ρίσκο και να δραστηριοποιηθούν σε καινοτόμες δραστηριότητες υψηλής προστιθέμενης αξίας επιβεβαιώνει με τον πιο σαφή τρόπο, τα στοχευμένα χρηματοδοτικά εργαλεία που υιοθετεί το Υπουργείο, τα οποία προσβλέπουν στην ουσιαστική ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας της χώρας. Το Πρόγραμμα για τη «Νέα – Καινοτομική Επιχειρηματικότητα», συνολικού προϋπολογισμού 37,88 εκατ. ευρώ, αποτελεί ένα ιδιαίτερα ευέλικτο επιχειρηματικό εργαλείο και αφορά επιχειρηματικά σχέδια φυσικών προσώπων (ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας) ή επιχειρήσεων, που έχουν κλείσει έως και πέντε πλήρεις διαχειριστικές χρήσεις και επιδιώκουν την εμπορική αξιοποίηση καινοτομικών ιδεών με μία ή περισσότερες από τις παρακάτω μορφές:
- την εμπορική διάθεση νέων προϊόντων ή υπηρεσιών,
- την επέκταση/διαφοροποίηση των προϊόντων ή των υπηρεσιών τους,
- τη βελτίωση της παραγωγικής διαδικασίας ή της διαδικασίας παροχής υπηρεσιών που χρησιμοποιούν.
Ανάμεσα στις σημαντικές διαφοροποιήσεις του Προγράμματος «Νέα – Καινοτομική Επιχειρηματικότητα» σε σχέση με παλαιότερα αντίστοιχα προγράμματα συμπεριλαμβάνονται οι εξής:
- Το μεγάλος εύρος οικονομικών δραστηριοτήτων που μπορούν να ενισχυθούν, που περιλαμβάνει τους κλάδους της μεταποίησης, της «πράσινης» οικονομίας και πολλούς από τους κλάδους της παροχής υπηρεσιών με εν δυνάμει καινοτομικά χαρακτηριστικά.
- Το πρόγραμμα παρέχει ένα ευρύτατο πεδίο επιλέξιμων ενεργειών και δαπανών. Με τη σωστή χρήση αυτής της δυνατότητας, ο επιχειρηματίας μπορεί να πετύχει τη συνολική υποστήριξη ενός εγχειρήματος σε όλα τα στάδια της ανάπτυξής του, από ιδέα έως πλήρη εμπορευματοποίηση.
- Δεν δίνεται έμφαση στο τι κάνει μια επιχείρηση, αλλά στο τι θέλει να κάνει. Η λογική από την οποία διακατέχεται το πρόγραμμα είναι ότι «μια καλή επιχειρηματική ιδέα μπορεί να προέρχεται από οπουδήποτε», δίνοντας έτσι ελευθερία και ευελιξία για τη στήριξη νέων επενδυτικών σχεδίων από όπου κι αν προέρχονται.
- Η ενίσχυση νέων επιχειρηματιών και επιχειρήσεων αποτελεί το βασικό σημείο αναφοράς του Προγράμματος, καλύπτοντας ένα σημαντικό κενό στήριξης, προωθώντας τα startups.
- Το πρόγραμμα έχει διαρκή και μόνιμο χαρακτήρα, δηλαδή δεν σταματά στον πρώτο κύκλο υποβολής προτάσεων αλλά υλοποιείται σε ετήσια βάση, παρέχοντας ένα διαρκές εργαλείο στήριξης στην αγορά.
- Για πρώτη φορά η έννοια της καινοτομίας διαφοροποιείται από την επιστημονική και τεχνολογική τεκμηρίωση. Αυτό σημαίνει ότι ως καινοτομικές μπορούν να θεωρούνται και άλλες προτάσεις και ιδέες, οι οποίες δεν είναι απαραίτητα αποτέλεσμα επιστημονικής έρευνας και ανάπτυξης.
- Εισάγεται ένα νέο σύστημα αξιολόγησης της καινοτομίας που επιτρέπει τη συστημική αντιμετώπιση και αξιολόγηση των επενδυτικών προτάσεων πάνω στην αρχή: «ιδέα – σχεδιασμός υλοποίησης – υλοποίηση – αγορά».
- Εισάγεται η έννοια της παρακολούθησης μετά την ολοκλήρωση των έργων (follow up) και επιβραβεύονται τα θετικά αποτελέσματα και η υλοποίηση στόχων.
- Μειώνεται ουσιαστικά η γραφειοκρατία, με την απλοποίηση των επίσημων 'χαρτιών' που ζητούνται, τουλάχιστον στη φάση πριν την οριστική ένταξη των ενδιαφερομένων στο πρόγραμμα.
Στο Πρόγραμμα εντάχθηκαν για χρηματοδότηση 439 επενδυτικά σχέδια νέων μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, στα οποία αναλογεί Δημόσια Δαπάνη 37,88 εκ. ευρώ.